Historia o tyleż upojna, co krótka: z bloku do ogródka!

środa, 20 maja 2015

Łatwy przepis na miód z mniszka lekarskiego. (Cieszy się kiszka, gdy jesz miód z mniszka!)

Trochę spóźniony przepis z którego korzystały nasze babcie, a obecnie kulinarni hipsterzy. Majowy miód z mniszka lekarskiego.

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Kwiaty mniszka zrywamy w pełnym, żółtym rozkwicie, czyli najlepiej w dzień, zanim się zwiną (choć zdarzało mi się zrywać mniszkowych siwych emerytów wieczorami  ;)
(W miseczce poniżej jest 100 kwiatów)



 Potrzeba nam:
  • 500 kwiatów
  • 1 do 3 cytryn (w zależności od tego, ile cytrynowego aromatu nam pasuje)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
Jeśli zebranie 500 mleczy wydaje się komuś zbyt pracochłonne, można przepis, uwzględniając proporcje, podzielić. Żeby jednak wyszła miodu sensowna ilość, polecam go raczej pomnożyć, nie patyczkować się (ani nie mniszkować), tylko zrobić wersję na 1000 kwiatów i 2 kilo cukru. 
  • zebrane kwiaty rozkładamy na kartce i zostawiamy na kilka godzin, by wyszły z nich robale zapylające
  • wrzucamy kwiaty do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 min
  • (możemy dodać pokrojoną cytrynę (bez skórki) albo poczekać do następnego etapu. Wspominam o tym, bo będzie różnica w końcowym aromacie miodu)
  • Po gotowaniu odstawiamy miksturę na dobę w chłodne miejsce
  • po 24 godzinach przecedzamy mniszkową skisłość przez gazę i wyrzucamy
  • dodajemy cukier
  • jeśli nie dodaliśmy całej cytryny do kwiatów to teraz jest moment żeby przez gazę przecedzić sam sok
  • gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia 2 godziny, co jakiś czas mieszając
  • gorący miód wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy
  • nie przejmujemy się, jeśli miód jest dość rzadki, bo i tak po kilku tygodniach scukrzy się do postaci stałej
Zapach podczas gotowania jest niesamowity! Niczym duszne, zmysłowe perfumy.






Teraz kilka słów o właściwościach mniszka:

„W ziołolecznictwie stosowany jest na przeziębienia, kaszel i infekcje gardła. Poprawia też odporność organizmu, działa moczopędnie, ułatwia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie reumatyzmu. Kwiaty polecane są również przy zaburzeniach miesiączkowania - dzięki zawartości fitoestrogenów regulują cykl.” via [.]

Pamiętajmy: cieszy się kiszka, gdy jesz miód z mniszka!


Chodzi o to by mniszkowi nie pozwolić osiwieć [klik]

A na koniec jeszcze przepis na:

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego
Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.
via [klik]

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego
Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html
Odwar z korzenia mniszka lekarskiego
Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html
Odwar z korzenia mniszka lekarskiego
Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html

4 komentarze:

  1. W życiu nie zrobię, bo zapomnę! Miałam zrobić fiołkowy cukier i co? Przypomniało mi się po przekwitnięciu pola fiołków przed domem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten przepis fiołkowy, też zamierzałam, ale przypomina mi się zazwyczaj w maju, gdy fiołków już nie uświadczysz, eh.

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis :) Trzeba tylko poszukać kwiatów mniszka z dala od zgiełku miasta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń