MIÓD Z
MNISZKA LEKARSKIEGO
Kwiaty mniszka zrywamy w pełnym, żółtym rozkwicie,
czyli najlepiej w dzień, zanim się zwiną (choć zdarzało mi się zrywać
mniszkowych siwych emerytów wieczorami
;)
(W miseczce poniżej jest 100 kwiatów)
Potrzeba nam:
- 500 kwiatów
- 1 do 3 cytryn (w zależności od tego, ile cytrynowego aromatu nam pasuje)
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Jeśli zebranie 500 mleczy wydaje się komuś zbyt
pracochłonne, można przepis, uwzględniając proporcje, podzielić. Żeby jednak
wyszła miodu sensowna ilość, polecam go raczej pomnożyć, nie patyczkować się
(ani nie mniszkować), tylko zrobić wersję na 1000 kwiatów i 2 kilo cukru.
- zebrane kwiaty rozkładamy na kartce i zostawiamy na kilka godzin, by wyszły z nich robale zapylające
- wrzucamy kwiaty do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 min
- (możemy dodać pokrojoną cytrynę (bez skórki) albo poczekać do następnego etapu. Wspominam o tym, bo będzie różnica w końcowym aromacie miodu)
- Po gotowaniu odstawiamy miksturę na dobę w chłodne miejsce
- po 24 godzinach przecedzamy mniszkową skisłość przez gazę i wyrzucamy
- dodajemy cukier
- jeśli nie dodaliśmy całej cytryny do kwiatów to teraz jest moment żeby przez gazę przecedzić sam sok
- gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia 2 godziny, co jakiś czas mieszając
- gorący miód wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy
- nie przejmujemy się, jeśli miód jest dość rzadki, bo i tak po kilku tygodniach scukrzy się do postaci stałej
„W ziołolecznictwie stosowany jest na przeziębienia, kaszel i infekcje gardła.
Poprawia też odporność organizmu,
działa moczopędnie, ułatwia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, obniża
poziom cholesterolu i wspomaga leczenie reumatyzmu. Kwiaty polecane są również przy zaburzeniach
miesiączkowania - dzięki zawartości fitoestrogenów regulują cykl.” via [.]
Pamiętajmy: cieszy się kiszka, gdy jesz miód z
mniszka!

Chodzi o to by mniszkowi nie pozwolić osiwieć [klik]
A na koniec jeszcze przepis na:

Chodzi o to by mniszkowi nie pozwolić osiwieć [klik]
A na koniec jeszcze przepis na:
Odwar z korzenia
mniszka lekarskiego
Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka
pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej
wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po
ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed
jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i
moczopędny.
via [klik]
W życiu nie zrobię, bo zapomnę! Miałam zrobić fiołkowy cukier i co? Przypomniało mi się po przekwitnięciu pola fiołków przed domem.
OdpowiedzUsuńMam ten przepis fiołkowy, też zamierzałam, ale przypomina mi się zazwyczaj w maju, gdy fiołków już nie uświadczysz, eh.
UsuńDziękuję za przepis :) Trzeba tylko poszukać kwiatów mniszka z dala od zgiełku miasta. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW tym przepisie to najtrudniejsze :)
Usuń